UA Solar Boat Team in actie

Duurzaam op het water

Dit jaar staan opnieuw 16 toegewijde ingenieursstudenten van de Universiteit Antwerpen aan het roer van het UAntwerp Solar Boat Team. Samen zoeken ze naar duurzame innovaties voor de scheepsvaart en bouwen ze aan hun eigen boot op zonne-energie. Van 1 tot 5 juli 2024 nemen ze het op tegen andere teams in de Monaco Energy Boat Challenge. Aangezien we hen sinds vorig jaar ondersteunen gingen we op bezoek in hun lab om wat vragen te stellen aan Vincent Vercammen, hun teamleader.

Wat is het UAntwerp Solar Boat Team?
Sinds de oprichting in 2007 vormt ieder jaar een aantal gemotiveerde ingenieursstudenten van de Universiteit Antwerpen het UAntwerp Solar Boat Team. Ze werken jaarlijks aan het ontwikkelen van duurzame innovaties om de scheepvaartsector te vergroenen. Naast onderzoek ligt de focus voornamelijk op het ontwerpen en bouwen van hun eigen boot op zonne-energie, die naar traditie wordt uitgetest tijdens de Monaco Energy Boat Race. 

Wat maakt het UAntwerp Solar Boat Team zo bijzonder?
“Wat ons uniek maakt, is dat wij in tegenstelling tot andere teams alles zelf ontwerpen en bouwen. We kunnen bij een aantal docenten onze ideeën aftoetsen, maar elke beslissing maken wij zelf als team. Ook de uitwerking doen we zelf, daar hebben we onze eigen werkplaats voor in Gebouw Z op Campus Groenenborger,” aldus teamleider Vincent Vercammen. 

Wat hebben jullie al bereikt en wat is jullie doel voor dit jaar?
Sinds de start van dit project in 2007 boekten ze al veel voortgang. Intussen zitten ze aan hun vijfde boot, de Torpedo Mk. II. 

Vincent Vercammen blikt terug op de voorbije maanden: “Vorig jaar hadden we een grote doorbraak. Dankzij een reeks verbeteringen en een nieuw geïmplementeerd mechanisch systeem konden we voor het eerst hydrofoilen. Hier bouwen we dit jaar verder op: we brengen opnieuw verbeteringen aan zoals een nieuw elektronisch gestuurd hydrofoilsysteem, waardoor niet enkel de romp uit het water komt maar ook de golven weggefilterd worden om stabieler te varen. Om alles optimaal op elkaar af te stemmen, zullen we bijvoorbeeld ook nieuwe struts en hydrofoilvleugels implementeren.” 

Hoe zit het met de concurrentie?
“Er hangt een gezonde competitiegeest omdat alle teams hetzelfde doel voor ogen hebben: het vergroenen van de scheepvaartsindustrie. De sterkste concurrenten van het UAntwerp Solar Boat Team zijn de Nederlandse teams Sunflare Solarteam, Solar Boat Twente en HAN Solarboat.“

Wat zijn de grootste uitdagingen?
Vincent Vercammen: “Niet alleen op technisch vlak zijn er soms uitdagingen, maar ook de praktische kant verdient de nodige aandacht. Zo moet er rekening gehouden worden met een strakke planning en moet ook de financiële kant van de zaak in de gaten worden gehouden. Onze trouwe partners spelen daarin een belangrijke rol. Het meest uitdagend voor mij persoonlijk is het efficiënt aansturen van een groep waar ieder zijn of haar talent heeft.”

Welke data moeten we in de gaten houden?
Op 27 maart 2024 staat onze volgende testvaart gepland op het Galgenweel in Antwerpen. Nadien zullen er nog enkele testvaarten volgen om ons klaar te stomen voor de Monaco Energy Boat Challenge van 1 tot 5 juli 2024. Meer info kan je vinden op onze socials via Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube en uiteraard ook via de kanalen van Building Technology.

Volg hen op www.solarboat.be